Paper 73

Generated: Sun Jan 16 13:29:19 2005

prev (72) overview next (74)

73 - TitleFIRAT ÜNİVERSİTESİ ENFORMATİK LABORATUARLARI OTOMASYONU
AuthorsErhan Akbal, FÜ Enformatik Bölüm Başkanlığı
Ayhan Akbal, FÜ Mühendislik Fakültesi
Aytuğ Boyacı, FÜ Enformatik Bölüm Başkanlığı
Mustafa Ulaş, FÜ Enformatik Bölüm Başkanlığı
Hasan H. BALIK, FÜ Mühendislik Fakültesi
Gürkan Karabatak, FÜ Enformatik Bölüm Başkanlığı
PC MemberNo
Contact personHasan H. BALIK, hasanbalik__at__gmail.com, 0424 241 00 99
Main Fields12. Üniversite Bilişim Sistemleri
Other Main Fields
Abstract + KeywordsÜniversitelerde veya bu gibi laboratuar ortamı bulunan kuruluşlarda kullanıcıların daha rahat ve daha düzenli bir şekilde laboratuarları kullanmaları gerekmektedir. Ayrıca laboratuarın güvenliği de önemli bir unsurdur. Çünkü çok kullanıcının bulunduğu bu gibi laboratuar ortamlarında, bilgisayarlarla ilgili bilgilere de ulaşmak gerekir. Herhangi bir sorun çıktığı zaman o bilgisayarı kimlerin kullandığı, hangi saatlerde kullanıldığı gibi bilgiler gerekebilir. İşte bu gibi problemleri çözmek için geliştirilmiş bir otomasyondur. Otomasyon sayesinde hem kullanıcılar rahat ve faydalı bir şekilde laboratuarları kullanmakta hem de sorun çıkma durumunda bilgilere kolayca ulaşılabilmektedir.

Yapılan otomasyon Fırat Üniversitesi Enformatik Bölümüne bağlı olan bütün laboratuarlarda kullanılmaktadır. Otomasyon ile görevliler laboratuarı çok rahat bir şekilde kontrol edebilmektedir. Görevli Laboratuardaki bütün bilgisayarların listesini ve bu bilgisayarların durumlarını (yani bilgisayarın kullanımda mı, kullanım süresinin aşılıp aşılmadığını yada bilgisayarın arıza durumunu) görebilmektedir. Böylelikle laboratuara gelen öğrenci boş olan herhangi bir bilgisayara, öğrenci numarası girilip kontrol edildikten sonra yerleştirilmektedir. Gerekli durumlarda kullanıcı laboratuardan atılabilir ve bu kullanıcı belirli süreliğine yada tamamen laboratuar kullanımından men edilebilir.

Sistemde üç farklı kullanıcı mevcuttur. Bunlar laboratuar sorumlusu, arıza takip sorumlusu ve ana yöneticidir. Ana yöneticinin gelişmiş bir konsoldan istediği bilgiye ulaşabilmektedir.

Otomasyon Windows 2003 işletim sistemi üzerinde kurulu olup, programlama dili olarak ASP (Active Server Pages), HTML, veritabanı dili olarak SQL, veritabanı programı olarak MS SQL, görsel kısımlar için Photoshop programı kullanılmıştır.
Remarks

prev (72) overview next (74)

CyberChair Author: Richard van de Stadt  (Borbala Online Conference Services) Development supported by TRESE Copyright © by University of Twente